Verdens første med FSC Bambus

Verdens første med FSC Bambus

JBS Textile Group kan som de første i verden præsentere en undertøjsserie af bambus, hvor ikke kun råvarerne, men hele forsyningskæden er FSC-certificeret.

 

Normalt forbinder man FSC-mærkning med bæredygtig skovdrift og træ til eksempelvis papir og møbelproduktion. Den opfattelse skal man nu til at revidere, for JBS har opnået at få en undertøjsserie af bambusviskose FSC-certificeret.

 

Det er ikke et nyt fænomen, at skoven, hvor råmaterialet stammer fra, er FSC-certificeret. Men nu har JBS formået at få hele processen – fra bambusplantage og udvinding af viskose, til spinding, strikning og færdig produktion af undertøjet – godkendt under én samlet FSC-certificering.

 

Det har stor betydning for produktet
Rasmus Stærk Just, der er CSR Coordinator hos JBS, fortæller, hvad FSC-certificeringen kommer til at betyde for produktet:

 

– FSC-certificeringen giver os en garanti for, at bambussen kommer fra en bambusplantage, hvor der ikke bliver fældet mere bambus, end plantagen selv kan nå at reproducere. Derudover får vi en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at der er ordentlige forhold for dem, der arbejder i plantagen. Vi kan derfor med ro i maven fortælle, at vores bambus er dyrket ansvarligt. Det er vi enormt stolte af.

 

JBS har, i tæt samarbejde med FSC Danmark, arbejdet dybdegående med alle led i forsyningskæden for at sikre, at hele kæden er FSC-certificeret – inklusiv JBS selv. Loa Dalgaard Worm, direktør for Strategi og Udvikling ved FSC Danmark, fortæller følgende om samarbejdet:

 

– Det har været superspændende at arbejde sammen med JBS om at nå FSC-ambitionerne. Fremtidens tekstilbranche kommer til at arbejde hårdt og seriøst med sin bæredygtighed, og når virksomheder som JBS sætter barren højt, er det både med til at vise vejen og inspirere branchen bredt.

 

 

Et naturligt skridt
Rasmus Stærk Just fortæller, at JBS i en årrække har arbejdet fokuseret og struktureret med CSR og bæredygtighed for at sikre, at virksomhedens produkter fremstilles med respekt for mennesker og miljø.

 

– Transparens, åbenhed og ordentlighed i måden, hvorpå vi gør tingene, er nøgleordene i vores tilgang til bæredygtighed og CSR. Vi tror på, at certificeringer kan være en hjælp til at sikre, at tingene bliver gjort ordentligt – hele vejen ud i forsyningskæden. Vores egne fabrikker er i forvejen GOTS-certificerede, og vi har i lang tid arbejdet målrettet med bomuld og uld, som er certificeret økologisk. I takt med at vi har set en stigende efterspørgsel på tøj af bambus, har FSC-certificeringen på mange måder været et naturligt næste skridt for os.

 

JBS har længe produceret undertøj lavet af bambus, men det har altid været en udfordring for virksomheden at kommunikere, hvor bæredygtigt bambusundertøjet er produceret.
Nicolai Hartung, der er salgschef hos JBS, forventer, at FSC-certificeringen vil hjælpe med at formidle de bæredygtige principper, som JBS’ bambus er produceret efter.

 

– Vi har hele tiden været bevidste om, at vores bambustøj er produceret bæredygtigt. Vi har bare ikke haft muligheden for at få en certificering på det. Det har vi nu, og det giver os nogle helt andre muligheder, når vi skal kommunikere til forbrugeren. De fleste kan forholde sig til det bæredygtige i økologisk bomuld, men nu står vi altså med et produkt, som er endnu bedre for miljøet, og dét bliver lettere at fortælle i kraft af FSC-certificeringen.

 

Ansvarlig produktion
Udover FSC-certificeringen af råmaterialet, er selve bambusviskosen også udvundet på en ansvarlig måde.

 

– Ikke alene stammer vores råmateriale, bambussen, fra bæredygtig FSC-skovdrift, men hele processen med at udvinde viskosen foregår samtidigt i et lukket system. Her genbruges vand og hjælpestoffer igen og igen. Det giver et lavt ressourceforbrug og mindsker den miljømæssige påvirkning, fortæller Rasmus Stærk Just.

 

Bambusundertøjet fra JBS indeholder en nøje afmålt blanding af bambusviskose, økologisk bomuld og elastan. Kombinationen giver et utroligt blødt stykke undertøj, der samtidigt har en styrke, der gør det i stand til at holde længe.

 

– Vi mener selv, at vi har fundet frem til det helt rigtige bæredygtige undertøj. De bløde fibre af bambusviskose giver undertøjet en blødhed og en komfort, der rækker udover det sædvanlige. Når man kombinerer det med lang holdbarhed og en bæredygtig produktion, så er man kommet rigtig langt, slutter Rasmus Stærk Just.

 

Bambusunderbukser til børn
De første FSC-certificerede produkter kommer i butikkerne til julehandlen. JBS lancerer for første gang en undertøjsserie i bambus til drenge, og netop den serie bliver samtidigt den første med FSC-certificerede produkter. I løbet af foråret 2021 bliver alle bambusprodukter fra JBS FSC-certificeret.

 

Yderligere oplysninger:
Rasmus Stærk Just, CSR Coordinator, tlf. 23 66 54 22
JBS Textile Group A/S, Bornholmsvej 1, 7400 Herning, www.jbs.dk

 

Nicolai Hartung, salgs- og marketingchef, tlf. 2099 7292
JBS Textile Group A/S, Bornholmsvej 1, 7400 Herning, www.jbs.dk

 

Loa Dalgaard Worm, direktør for strategi og udvikling, tlf. 28 78 08 19
FSC Danmark, Ryesgade 9, 8000 Aarhus C, www.dk.fsc.org